In 2011 heeft een brand 3 van de 6 woningen in de Genieloods van Fort bij de Kwakel ernstig beschadigd. Zoals bijna alle Genieloodsen was ook dit een houten gebouw waar de brand helaas veel schade aan kon richten. Fort bij de Kwakel is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staat sinds 1996 op de lijst van werelderfgoed van UNESCO.
Marco Bruijnes Architecten is gevraagd de restauratie van deze fortwoningen te begeleiden. De Genieloods is in originele staat gerestaureerd waarbij authentieke details uitgangspunt waren. Inmiddels is de restauratie voltooid en kunnen de woningen, op deze bijzondere plek aan het water bij het forteiland, weer bewoond worden
Geschiedenis Fort bij de Kwakel
Een Genieloods was bijna altijd een houten gebouw bij een fort bedoeld als opslag- en werkplaats voor de militairen. Als het nodig was in oorlogstijd moest het gebouw in brand gestoken kunnen worden om vrij schootsveld te creëren. Het bomvrije gebouw van Fort bij de Kwakel is in 1906 gebouwd. Fort bij de Kwakel is een van de vier forten van de linie Kudelstaart- Uithoorn. Fort bij de Drecht behoort ook tot deze linie, voor de Genieloods (link) bij dit fort maakte Marco Bruijnes Architecten in samenwerking met COUP ook het restauratie- en herbestemmingsplan.
Momenteel is in het fort op het forteiland een horecagelegenheid en zijn in de Genieloods 6 woningen gecreëerd. Ook is er een fortenfietsroute van 24 kilometer die langs Fort De Kwakel komt.