Buitenplaats Soeterbeek

Rijksmonument

Landgoed Soeterbeek in Brabant, een bijzonder landgoed met een rijke historie. Marco Bruijnes Architecten is vanaf 2014 betrokken bij de subsidieaanvragen en het restauratie-, herbestemmings- en onderhoudsplan voor dit rijksmonument.

Landhuis, park en 4 bruggen

In 1835 rees op de plek waar ooit een klooster stond, aan een zijtak van de rivier de Dommel genaamd ‘De Soetbeeck’ , een groot landhuis op, omringd door een prachtige tuin. Dit landhuis brandde in 1936 af en werd twee jaar later vervangen door een ander landhuis, dat er nu nog steeds staat. Ook werd er een nieuw ontwerp voor de tuin gemaakt door tuin- en landschapsarchitect D.F. Tersteeg. 

Het park van landgoed Soeterbeek is prachtig. Niet alleen vanwege de vele verschillende soorten bomen en de uitgestrekte grasvelden die aan het water grenzen, ook vanwege de historische bruggen en andere tuinelementen die duidelijk aanwezig zijn maar toch perfect opgaan in de natuurlijke omgeving.

Naast het landhuis is ook het park met de vier bruggen en andere tuinelementen meegenomen in het restauratie- en herbestemmingsplan waar Marco Bruijnes Architecten samen met de opdrachtgever aan werkt.

Restauratie- en onderhoudsplan

Net als bij de Sim subsidie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) moest voor de aanvraag van de provinciale subsidie een meerjarenplan met begroting en bestek worden gemaakt. Marco Bruijnes Architecten verzorgde deze aanvraag.

Restauratiesubsidie provincie

Wij deden daarvoor een uitgebreide opname (zgn. schouwrapport) van de bouwkundige staat van het landhuis en de 4 bruggen. Vervolgens werkten wij dit uit in een bestek en begroting waarmee wij de subsidie hebben aangevraagd.

Marco Bruijnes Architecten BV.
Zuideinde 93
2421 AC Nieuwkoop

T: 0172 – 575 630

KvK 65024125

info@marcobruijnes.nl