Er zijn verschillende methoden van funderingsherstel
Grondverbetering
Bij deze methode wordt de grond geïnjecteerd met een bindmiddel (een soort hars). Grondverbetering is echter niet altijd toepasbaar omdat niet elke grondsoort hiervoor geschikt is. Veen is bijvoorbeeld niet geschikt.
Paalfundering
Dit is in Nederland de meest gebruikelijke methode. Zoals de naam al zegt wordt er een nieuwe fundering op palen gemaakt. De vloer van het betreffende pand wordt eruit gehaald waarna stalen buispalen in de grond worden geboord. Het voordeel van stalen buispalen is dat ze in segmenten kunnen worden aangebracht, wat erg praktisch is gezien het feit dat de plafonds niet toelaten om met lange palen te werken. In de buis wordt wapening aangebracht en vervolgens beton gestort. Hetzelfde geldt voor de nieuwe vloer: nadat deze is voorzien van wapening, wordt beton gestort. Dit laatste gebeurt met inkassingen in de muur, hiermee komt het pand op de nieuwe vloer te rusten, die op zijn beurt weer op stalen buispalen rust. Door de combinatie van de gewapende en met beton gevulde stalen buispalen en vloer, ontstaat een ‘tafelconstructie’.
Kerk Woubrugge
De kerk in Woubrugge, waarvoor Marco Bruijnes Architecten een plan heeft gemaakt voor de funderingsherstel en het proces heeft begeleid, is een uitzonderlijk geval en en kan niet geschaard worden onder een van de twee voorgaande methoden. Dit heeft te maken met de vloer in de kerk die een heel stuk hoger ligt dan de grond buiten. Als hier de tafelconstructie zou zijn toegepast, zou dit aan de buitenkant zichtbaar zijn geweest. Er moest daarom voor een andere methode gekozen worden. Aan de binnen- en buitenkant van de muur werden schuine sleuven gegraven en vervolgens palen in de grond aangebracht. Deze palen werden weer verbonden door horizontale palen door de muur. Op deze manier is de kerk gefixeerd en het wegzakken gestopt.
In grote lijnen zijn dit de algemene aanpakken. Het spreekt voor zich dat ieder gebouw uniek is en anders in elkaar zit. Voor elk gebouw is daarom een maatplan nodig.