historische vensters

De laatste ontwikkelingen van het historische venster

Serie over de ontwikkeling van vensters in Nederland
Deel IV: De laatste ontwikkelingen van het historische venster

Voor het blad ‘Sinds jaar en dag – in Aarlanderveen’ schreef Marco een artikel over de ontwikkeling van vensters in Nederland aan de hand van voorbeelden in Aarlanderveen. De afgelopen tijd hebben we steeds delen uit dit artikel uitgelicht en deze week doen we dit een laatste keer. We zullen het hebben over de laatste ontwikkelingen van het historische venster.

Met de intrede van fabrieksmatig ingetrokken glas werd het mogelijk nog grotere ruiten te maken, en dus ook vensters met minder roeden. Na het 6 ruits Empire schuifraam (zie vorige post) was de volgende stap het weglaten van roeden uit het bovenraam en ook de horizontale roeden uit het onderraam: het zogenaamde T-venster. Net als bij het kruiskozijn, verwijst de naam naar de indeling van het venster.

We zijn dan aangekomen in de 20e eeuw, en met het wegvallen van alle roeden in zowel boven- als onderraam kunnen we stellen dat het einde van de ontwikkeling van het historische venster in Nederland is bereikt. Zo zien we dat in Aarlanderveen, met uitzondering van het Romaanse open venster, vrijwel de hele ontwikkeling van het historische venster nog is terug te vinden, en af te lezen aan de prachtige gevels.

Marco Bruijnes Architecten BV.
Zuideinde 93
2421 AC Nieuwkoop

T: 0172 – 575 630

KvK 65024125

info@marcobruijnes.nl