Erasmus deed ooit de uitspraak: ‘Per slot van rekening is de menselijke ziel nu eenmaal zo ingesteld, dat eerder de schijn dan de werkelijkheid haar imponeert.’ Dat is ook wat ze moeten hebben gedacht toen ze begonnen met zogenaamde ‘schijnvoegen’.
Veel historische panden werden uitgevoerd met schijnvoegen in het stucwerk. Dit wekte de indruk van blokken natuursteen. Deze schijnvoegen werden op verschillende manieren toegepast, wat hier mooi in de foto’s is terug te zien.
Op de eerste foto is een gevel van gebouw F op Fort Honswijk te zien. Deze lag verborgen achter een nieuwe gemetselde gevel, inmiddels hebben wij hem weer in ere hersteld waarbij het stucwerk is vernieuwd met kalkmortel. De schijnvoegen zijn hierbij weer aangebracht.
Op foto twee en drie ziet u dat een verschil is gemaakt tussen de voor- en de zijkant. Aan de voorgevel zijn segmentbogen gemaakt boven de ramen (een deel van een cirkel) en aan de zijkant zie je rondbogen (een halve cirkel).
Ook op de laatste foto is te zien dat bij het stucwerk aan de voorgevel een duurdere uitvoering is toegepast ten opzichte van de zijgevel. Aan de voorgevel is een bolling op het stucwerk aangebracht terwijl in de zijgevel gebruik is gemaakt van simpele groefjes (een stuk makkelijk voor de stukadoor).