Muziektenten zijn veelal simpele architectonische bouwwerken met drie elementen: een basement, kolommen en een dak. Het basement is meestal een gemetselde verhoging die gebruikt wordt als podium. De kolommen zijn in het verleden uitgevoerd in hout, beton of gietijzer met bovenaan schoren of smeedijzeren ornamenten. Het dak was bedekt met leien of riet. De muziektenten zijn in de eerste plaats functioneel en daarom vaak sober uitgevoerd, maar er zijn ook voorbeelden van muziektenten met een rijkere architectuur.
Musiceren in de open lucht heeft zijn oorsprong bij rondreizende troubadours in de middeleeuwen. Aan het einde van de 16e eeuw werden deze troubadours opgevolgd door militaire muziekkapellen die vooral optraden bij parades.
In navolging van Engeland, waar aan het einde van de 18e eeuw al gezelschappen optraden in muziektenten, ging men in Nederland bij slecht weer muziek maken in (echte) tenten, waarvan later de wanden werden opgerold toen bleek dat het publiek het leuk vond om de muzikanten ook te zien.
Na verloop van tijd werden de verplaatsbare tenten vervangen door muziektenten met een vaste standplaats. De locaties waren zeer verschillend: dorpspleinen, marktpleinen in de grote steden, stadsparken, gedempte havens en grachten, op eilandjes of bij sociëteitsgebouwen. Voorwaarde was voldoende ruimte voor het publiek en goede bereikbaarheid. Vaak waren ze centraal gelegen en vormden zo een centrum dat ook geschikt was voor andere bijeenkomsten dan muziekvoorstellingen.
Marco Bruijnes Architecten BV.
Zuideinde 93
2421 AC Nieuwkoop
T: 0172 – 575 630
KvK 65024125
info@marcobruijnes.nl