Stalen kozijnen

Het gebruik van metaal

Binnen de architectuur wordt veel gebruik gemaakt van verschillende soorten metaal. Momenteel zijn koper, messing en brons bijvoorbeeld weer erg populair, ondanks de hoge prijs. Dit is te verklaren door de combinatie van de strakke uitstraling die hiermee gecreëerd kan worden en de duurzaamheid van deze materialen, ze gaan namelijk lang mee en zijn goed te hergebruiken. 

Ook staal is populair, vooral om het interieur een industriële uitstraling te geven. Dit is ook te zien op onderstaande foto’s van de door Marco Bruijnes Architecten ontworpen projecten met stalen kozijnen, ramen en deuren.

Afhankelijk van het soort metaal moet rekening worden gehouden met de uitzettingscoëfficiënt daarvan. De Eiffeltoren, die geheel uit staal bestaat, is in de zomer dan ook ongeveer 15 centimeter langer dan in de winter! Echter, omdat staal geen hoge uitzettingscoëfficiënt heeft zal dit bij een normaal formaat woning niet problematisch zijn. Metalen die wél aanzienlijk uitzetten bij een hogere temperatuur zijn bijvoorbeeld aluminium, koper en zink. Bij een koperen dakgoot moeten dan ook expansie-elementen of separatieschotten tussen de verschillende delen worden geplaatst.   

Het gebruik van metaal (interieur)

Marco Bruijnes Architecten BV.
Zuideinde 93
2421 AC Nieuwkoop

T: 0172 – 575 630

KvK 65024125

info@marcobruijnes.nl