Jachtopzienerswoning

Jachtopzienerswoning

De Jachtopzienerswoning hoort bij het landgoed Den Bosch in Leuvenheim, een rijksmonument dat dateert uit de 17e eeuw. De jachtopzienerswoning, die in de 19e eeuw werd gebouwd, is tevens aangewezen als erkend rijksmonument. Marco Bruijnes Architecten heeft laatsgenoemde teruggebracht in oorspronkelijke staat.

Reconstructie oorspronkelijk uiterlijk

Vooral aan de buitenkant was de jachtopzienerswoning in achterstallige staat geraakt. Onze opdracht bestond eruit dit te herstellen, en het oorspronkelijke uiterlijk van de jachtopzienerswoning terug te brengen. Zo was bijvoorbeeld een aantal kozijnen ooit vervangen door moderne varianten, die niet passen in het beeld van de oorspronkelijke jachtopzienerswoning. Wij hebben de kozijnen gereconstrueerd, en daarbij ook weer de oorspronkelijke indeling teruggebracht, inclusief de dubbele deur van de wagenschuur. De deur hebben wij hierbij wel voorzien van draaiende ramen, omdat het nu niet meer dient als schuur maar als woonkamer. De raampjes zijn er dus aan toegevoegd voor voldoende daglicht. 

Kleurstelling

Een belangrijk onderdeel van renovatie is kleurgebruik, zeker in geval van een monumentaal pand. In het verleden was de jachtopzienerswoning geheel opnieuw gestuukt en geschilderd in een blauwgrijze kleur. Om een meer natuurlijke, historisch verantwoorde kleur te vinden hebben wij in overleg met de opdrachtgever kleurvlakken laten opzetten. Zodoende hebben wij de kleurstelling weer teruggebracht naar een zandsteen vale crème kleur. Ook de gestuukte gevelplint heeft een (handsteen)kleur gekregen en de draaiende delen, met name de deuren en luiken, zijn van een wat lichtere kleur groen (middengroen) voorzien, in lijn met de gebruikelijke kleuren op het platteland en in tegenstelling tot de stad waar juist een donkerdere kleur groen (standgroen) gebruikelijk is

Verduurzaming, restauratie, details

Verder is een aantal ramen met de restauratie van dubbelglas voorzien, waardoor de oude ramen zijn verduurzaamd. Ook zijn details gerestaureerd en verbeterd. Denk aan details van de goten, makelaars, waterslagen, herstel van de oude ingang. De jachtopzienerswoning ziet er weer prachtig uit; alsof er sinds de 19e eeuw nooit wat is veranderd!

Marco Bruijnes Architecten heeft veel ervaring en is kundig op het het gebied van restauratie en reconstructie, en heeft grote affiniteit met oude gebouwen. Bekijk meer projecten op onze website, en neem bij vragen gerust contact op.

Marco Bruijnes Architecten BV.
Zuideinde 93
2421 AC Nieuwkoop

T: 0172 – 575 630

KvK 65024125

info@marcobruijnes.nl