landhuis

Huis ter Leede

''Iets aan de noordzijde van de oude dorpskern van Sassenheim ligt een aardige, eigenlijk heel fleurige woonwijk; vriendelijke huizen en tuinen met veel groen en bomen. Wanneer men daar zo rondwandelt ziet men plotseling aan het einde van een korte straat een flink ijzeren hek met de woorden Ter Leede. Op enige afstand rijst tussen het geboomte een fraaie, lichtgepleisterde huizinge op. 't Ziet er piekfijn uit en het is inderdaad ook bijzonder fraai: 'Het Huis ter Leede'.''

Uit: 'het Huis ter Leede te Sassenheim', A.M. Hulkenberg (1988).

Landgoed

Huis ter Leede is een landhuis gelegen in Sassenheim. Het landhuis bestaat uit een huis en een boerderij, die op zijn beurt weer uit een voorhuis en een stal bestaat. Op het landgoed staan verder nog een prieel en een koetshuis.

In de middeleeuwen heeft op dit landgoed het ”Huis te Sassenheim” gestaan. Toen dat verdwenen was, sprak met van de ”Oude Hofstede”.  Rond 1662 werd het ”Huys ter Leede” gebouwd, dat in 1862 na een brand vernieuwd is.

 

Rijksmonument

Het hoofdgebouw van het Huis ter Leede is vanwege algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang aangewezen als rijksmonument. Enkele aspecten die hierbij een rol hebben gespeeld, zijn de ouderdom van het huis, de eclectische stijl waarin het na 1862 is verbouwd en de representativiteit voor veel rurale edelmanswoningen. 

Het landhuis is een gestuct gebouw en rijk versierd. In het stucwerk zijn getrokken schijnvoegen en, langs de dakrand, boogfriesversieringen aangebracht. In de lange gevel zitten veel verschillende soorten ramen: onderaan kelderlichten met zeventiende eeuwse natuurstenen kozijnen en smeedijzeren spijlen, in het midden acht- en zesruitsvensters met persiennes en onder de dakrand halve vensters. De hoofdingang met bovenlicht heeft een golvende stuclijst, bekroond met neo Louis XIV kuifversieringen. Verder zijn de daklijsten voorzien van stijlvol zaagwerk.

(Rijksmonumenten.nl)

Sim subsidie

Het aanvragen van de Sim subsidie kan iedere zes jaar. Voor dit huis heeft Marco Bruijnes Architecten voor de tweede keer de Sim subsidie aangevraagd. Het aanvragen van deze Subsidie Instandhouding Monumenten gebeurt door middel van een meerjarenonderhoudsplan. Het maken van dit plan vereist in eerste instantie een inspectie. Daarna worden een bestek, begroting en schematische tekening gemaakt. Met de toegekende subsidie kan vervolgens ieder jaar een aantal onderhoudswerkzaamheden verricht worden. 

Marco Bruijnes Architecten heeft veel ervaring met het aanvragen van de Sim subsidie. Wilt u hier meer over weten of bent u benieuwd of u voor subsidie in aanmerking komt? Klik hier voor meer informatie op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.

Restauratie, herbestemming en verduurzaming

De boerderij moet volledig gerestaureerd worden en tevens herbestemd tot woningen. Bij de herbestemming zal rekening gehouden worden met verduurzaming. Marco Bruijnes Architecten is momenteel de herbestemming aan het onderzoeken.

Marco Bruijnes Architecten BV.
Zuideinde 93
2421 AC Nieuwkoop

T: 0172 – 575 630

KvK 65024125

info@marcobruijnes.nl